
Bach, Kracht en Van der Linde
Weihnachtsoratorium cantates 4, 5, 6 Reminiscent
Drie wijzen
Toonkunstkoor Amsterdam | Holland Symfonie Orkest
Dirigent: Boudewijn Jansen
met
Egon Kracht, contrabas Angelo Verploegen, trompet Wim Dijkstra, orgel
Varvara Tishina, sopraan Esther Kuiper, alt
Gevorg Aperánts, tenor Marc Pantus, bas
zondag 8 januari 2022, 15.15 uur Dominicuskerk, Spuistraat 12 Amsterdam
Programma
David van der Linde – Drie wijzen
J.S. Bach – Weihnachtsoratorium cantate nr. 4 – Weihnachtsoratorium cantate nr. 5
pauze
Egon Kracht – Reminiscent
J.S. Bach – Weihnachtsoratorium cantate nr. 6
Inleiding
Bach, Kracht en Van der Linde: kleine kerstserie deel twee
Aanloop
Vier jaar geleden liet Toonkunstkoor Amsterdam een hedendaagse tegenhanger van het Weihnachtsoratorium componeren: Reminiscent van Egon Kracht, een kerstcantate op tekst van de dichteres Noortje Braat. In december 2018 ging Reminiscent in de Jacob Obrechtkerk in Amsterdam in première, samen met de eerste drie cantates van Bachs Weihnachtsoratorium, dat daarmee omlijst werd met nieuwe klanken en teksten. Dat was deel één van de kleine kerstserie. Met twee jaar vertraging door corona pakt het koor het vervolg van deze serie op, begeleid door het Holland Symfonie Orkest. Opnieuw staat Krachts Reminiscent op het programma, met de laatste drie cantates van het Weihnachtsoratorium van Bach én met weer een nieuwe compositie-opdracht: Drie Wijzen van David van der Linde.
Weinachtsoratorium
Bachs Weihnachtsoratorium is voor koor en publiek vanzelfsprekend verbonden met het traditionele kerstverhaal, een juichend eerbetoon aan het bijzondere kind dat geboren is. Voor christenen is dit de geboorte van de mensenzoon van God, al eeuwen een heel belangrijke feestdag. De cantates 4, 5 en 6, die u vandaag hoort, horen bij het nieuwe jaar en bij het feest van Driekoningen. Het is dan ook toepasselijk om dit tweede deel van het Weihnachtsoratorium op de zondag na Driekoningen uit te voeren.
Reminiscent
Schril steekt de feeststemming van het Weihnachtsoratorium af bij de sfeer in Reminiscent waarin de geboorte van een meisje in een groep voortsjokkende vluchtelingen wordt verwoord en verklankt. Maar hoe moeilijk en zwaar de omstandigheden van haar geboorte ook zijn, iedereen wordt geraakt door háár eerste blik in deze wereld: eerst haar moeder, dan de vluchtelingen om hen heen, en dan ook wij die dit verhaal nu horen.
(…)
Hoe kan het?
hoe kan het zijn dat midden tussen angst en pijn tussen onmacht tegen zoveel haat
die van mens op mens steeds overslaat
dat midden in het overleven
dit licht ons wordt gegeven?
En het meisje sloeg de ogen op en keek allen aan.
(…)
Niemand zou dit kind haar plaats op deze wereld misgunnen, iedereen zou het met open armen welkom heten. Maar zie, hoe we met vluchtelingen omgaan… Er is angst en wantrouwen, en hulp wordt maar schaars geboden.
Al sinds het begin van de mensheid zijn er vluchtelingen, zoekend naar een plek om zonder bedreiging en gevaar te kunnen overleven. Ook Jozef en Maria uit het kerstverhaal moeten uit lijfsbehoud vluchten met hun kindje Jezus.
Drie Wijzen
Waar Reminiscent een echo is van het traditionele kerstverhaal, is er in Drie Wijzen een drievoudige verwijzing te horen: naar de drie koningen uit het Oosten, naar drie levensbeschouwingen – boeddhisme, islam en hindoeïsme – en naar drie ‘wijsjes’, melodieën uit die drie culturen. Alle gezangen en gebeden komen in een grote finale samen en zo verbindt Van der Linde het kerstverhaal met wijsheden en mantra’s uit het Verre en Midden-Oosten.
De ontroering die wij kunnen voelen bij de geboorte van het vluchtelingetje in Reminiscent, is als het ontzag en de aanbidding van herders en wijzen voor het christuskind, zo vele malen treffend verbeeld in onze westerse schilderkunst en zo vele malen meesterlijk bezongen in jubelende cantates en oratoria uit onze muziekgeschiedenis.
Dit nieuwjaarsconcert van Toonkunstkoor Amsterdam brengt de boodschap: Welkom aan alle mensen!
Mirjam Somers, koorlid
Drie Wijzen brengt verbinding
Verhaallijn
Drie Wijzen, het werk dat nu zijn première zal beleven, is geschreven in opdracht van Toonkunstkoor Amsterdam en aan dit koor opgedragen. De compositie refereert aan de Bijbelse ‘Drie Wijzen uit het Oosten’, die een grote rol spelen in de latere cantates uit het Weihnachtsoratorium, en wil door drie wijsjes verbinding brengen tussen drie wijzen van geloven of beschouwen (boeddhisme, islam en hindoeïsme) en het christendom.
Drie Wijzen opent met een opflitsende ster, waarna er uit de hoogte iets op aarde neerdaalt. Dit vindt weerklank in de gezongen noot d (van ‘deo’). Op deze boventoonrijke basis begint een stapeling waaruit flarden van melodieën opduiken, vergezeld van herhaalde lichtflitsen. De melodieën concretiseren zich en men hoort van alle zijden verschillende groepen optrekken naar het centrum waar het Bach-koraal Ich steh an deiner Krippen hoorbaar is. De liederen komen samen, passen zich wederzijds enigszins aan, maar behouden hun eigenheid. Dit geheel bouwt op tot een grote climax, waarin harmonie en dissonantie welluidend samengaan. Dat mag gezien worden als de wens tot een harmonisch samengaan van geloven en culturen, triomferend in een eensgezind stermotief als finale.
Teksten en melodieën
In de compositie zijn drie teksten en melodieën gebruikt:
- Een fragment van een Ottomaans lied, uit de islamitische cultuur, van Özhan Eren in het Turks.
Gül olanın aslı güldür, peygamberin nesli güldür Girdim şahın bahçesine, cümlesi aşı güldür gül
Origin of the rose one is rose descent of the Prophet is rose
I walked into the garden of Shah all of it, all planted as rose, rose
2. Een Hindoestaanse tekst en melodie uit de Bhagavad Gita, in het Sanskriet.
ahaṁ kratur ahaṁ yajñaḥ svadhāham aham auṣhadham mantro’ham aham evājyam aham agnir ahaṁ hutam
It is I who am the Vedic ritual, I am the sacrifice, and I am the oblation offered to the ancestors. I am the medicinal herb, and I am the Vedic mantra. I am the clarified butter, I am the fire and the act of offering.
3. Een Boeddhistische mantra, ook bekend als Amitabha Mantra: ‘Om Ami Dewa Hrih’. Deze Tibetaanse tekst dient om de beoefenaar te begeleiden richting de bevrijding van afleidende gedachten. Om: het geluid van het Eeuwige Universum, Ami: Oneindig onbegrensd licht, Dewa: verlichte Godheid, Hrih: met zelfrespect en waardigheid
4. Het koraal Ich steh an deiner Krippen hier uit het Weihnachtsoratorium.
Componisten
Egon Kracht
Musicus en componist Egon Kracht volgde vanaf zijn elfde contrabaslessen en studeerde van 1986 tot 1991 aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Al in zijn studietijd speelde hij met grote regelmaat met drummer Pierre Courbois in diverse formaties met o.a. Theo Loevendie, Polo de Haas en Mal Waldron. Met The Troupe, opgericht in 1994, voerde hij veel muziektheaterprojecten uit, waarvoor hij zelf composities schreef of bewerkingen maakte van bestaande composities. ZoalsBroadway will burn! (2002), een eigen bewerking van de Matthäus Passion van J.S. Bach, en een geheel eigen versie van Joe’s Garage (2003), de satirische rockopera van Frank Zappa.
Kracht is ook bekend als muzikale partner van Maarten van Roozendaal. Samen brachten zij zes theaterprogramma’s.
In 2010 componeerde Egon Kracht de Judas Passion, een nieuwe passie gebaseerd op het in 2005 herontdekte Evangelie van Judas Iskariot. In 2011 ging Stabat Mater Stabat Pater in première, een religieus werk gebaseerd op het eeuwenoude gedicht dat voor vele componisten een bron van inspiratie is geweest. Kracht voegt hieraan een nieuwe invalshoek toe: de ‘pater’ krijgt ook een stem. Een ander spraakmakend muziektheaterstuk is Het Oog van Leonardo (2013), over het werk en leven van Leonardo de Vinci. In het door pers en publiek lovend ontvangen werk presenteert Egon een ‘volkomen logische synthese van rock, jazz en klassieke muziek’.
Recente werken zijn Cajanus, een gigantische opera (première maart 2017), Altyd Seumer, een muziektheatervoorstelling voor Leeuwarden, Europese Culturele Hoofdstad 2018 (première juni 2018) en The Bigger Picture Show voor The Troupe (première juni 2019).
David van der Linde
Veel van de composities van David van der Linde getuigen van zijn grote liefde voor de stem en de poëzie. Hij schreef onder meer een verzameling koorwerken onder de titel A World of Poetry. Daarnaast diverse solo-liederen en kamermuziek (onder meer Stil-leven voor altviool en piano).
Een mens draagt vaak meer facetten in zich dan die waarmee hij door naam en functioneren wordt geassocieerd. Om hieraan artistiek ruimte te geven bedient de dirigent Boudewijn Jansen zich als componist van de familienaam van zijn moeder.
Uitvoerenden
Boudewijn Jansen, dirigent
Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire, met focus op opera en oratorium. Na zijn studie piano en orkestdirectie, aangevuld met koordirectie, cello, orgel en zang, werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland en dirigeerde hij nagenoeg alle Nederlandse orkesten en vooraanstaande koren, zoals het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor.
Sinds 2003 is hij artistiek leider van het Toonkunstkoor Amsterdam, waarmee hij onder meer het Requiem van Verdi, Symfonie 9 van Beethoven en Ein deutsches Requiem van Brahms uitvoerde. Jaarlijks voert hij in samenwerking met het Concertgebouw Kamerorkest Bachs Matthäus Passion uit in het Concertgebouw Amsterdam. Ook is hij dirigent van de Bach Cantorij Baarn.
Sinds 1994 is Boudewijn Jansen verbonden aan de muzikale staf van De Nationale Opera. Hij debuteerde in Het Muziektheater met Jenůfa (Janacek) en dirigeerde hier Die Meistersinger von Nürnberg (Wagner) en La Cenerentola (Rossini). Hij verzorgde diverse malen de instudering van het Koor van De Nationale Opera en dirigeerde hen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.
Hij is een veelgevraagd docent en als zodanig betrokken bij de Kurt Thomas Cursus, de Dirigentenwerkplaats, het Utrechts Conservatorium en NKK NXT (trainingsprogramma van het Nederlands Kamerkoor).
Angelo Verploegen, trompet
Trompettist Angelo Verploegen deed zijn intrede in de Nederlandse jazzwereld in de late jaren tachtig en toont zich een veelzijdig muzikant. Hij speelt moderne jazz, maar ook hardbop met The Houdini’s, is te vinden in bigbands, zoals Maiden Voyage en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, maar ook in (vrije) improvisatiegroepen, zoals Bik Bent Braam en Toïs. Zelf maakt hij geen onderscheid. In de jazzblog Draai Om Je Oren zei hij hierover: “Jazz, in welke stijl dan ook, gaat over communiceren. Het klinkend resultaat hangt af van de mate van het wederzijdse respect en vertrouwen tussen de musici, en van de mate van actie en reactie. Jazz is verwarren, verrassen, associëren, ontroeren, exalteren.”
Wim Dijkstra
Wim Dijkstra studeerde orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Hans van Nieuwkoop en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Barend Schuurman. Als organist van de Grote of Sint Nicolaaskerk te Monnickendam is hij de vaste bespeler van het monumentale Gerstenhauerorgel (1780). Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk als solist, begeleider en continuospeler. Zijn repertoire omvat werken uit alle periodes van de muziekgeschiedenis en hij speelde bij tal van professionele ensembles en orkesten, waaronder het Balletorkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Samen met dirigent Maria van Nieukerken startte hij in 2004 de concertserie Bach in Monnickendam. Tijdens de concerten worden cantates van Bach omlijst met instrumentale en vocale muziek uit de barok, maar ook uit andere stijlperiodes. Uitvoerenden zijn het professionele kamerkoor PA’dam en het Nicolaas Consort. Bijzondere aandacht is er voor de historische orgels van de Grote Kerk.
Wim Dijkstra maakte cd-opnames van het volledige Wohltemperierte Klavier van Bach op het Garrelsorgel (1742) van de Nicolaaskerk in Purmerend en het Müllerorgel (1734) van de Waalse Kerk in Amsterdam.
Als koordirigent is hij werkzaam in Leiden en Onderdijk. Naast a-capellarepertoire voerde hij vele klassieke werken uit met begeleiding van verschillende ensembles en orkest, waaronder Bachs Johannespassion, Mozarts Requiem, Haydns Stabat Mater en de Nelsonmis en oratoriums van Handel en Mendelssohn.
Wim Dijkstra heeft een bijzondere liefde voor opera. In 2010 stond hij aan de wieg van het Leidse operagezelschap Opera Festa. Hij dirigeerde opera’s van Gluck, Mozart, Donizetti, Bellini, Verdi, Bizet en Mascagni, onder meer in de Lichtfabriek en de Stadsschouwburg in Haarlem en in de Pieterskerk, de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal in Leiden. In 2019 dirigeerde hij La Vestale van Gaspare Spontini in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Varvara Tishina, sopraan
Varvara Tishina studeerde zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze studeerde af onder begeleiding van Hanneke de Wit en volgde masterclasses van onder andere Miranda van Kralingen en Margreet Honig. Varvara is een veelzijdige zangeres. Ze schittert in operarollen, in oratoria en in liedduo-repertoire en zingt zowel in bekende werken als de Matthäus Passion van Bach, Mozarts Messa in C-mol en Ein deutsches Requiem van Brahms als in minder bekende werken Requiem en Te Deum van Will Todd.
In opera’s speelde ze de rol van Violetta in La Traviata, Amina in La Sonnambula, Nedda in I Pagliacci en Mimi in La Bohème van Puccini. Hoogtepunten uit eerdere seizoenen waren solo-rollen in werken van Frangiz Ali-Zadeh en Djuro Živković met het Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor.
In 2015 was Varvara finaliste in het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Ook won ze in 2015 de Aanmoedigingsprijs voor jonge vocalisten die werd uitgereikt door de Vereniging Toonkunst Nederland.
Sinds 2016 is ze eerste sopraan in het Groot Omroepkoor en freelancezanger bij het Nederlands Kamerkoor en Collegium Vocale Gent. Met deze koren werkte ze samen met dirigenten als Gianandrea Noseda, Antonio Pappano, Yannick Nézet-Séguin, Michele Mariotti, Jaap van Zweden, Martyn Brabbins, James Gaffigan en Vasily Petrenko.
Esther Kuiper, mezzosopraan
Esther Kuiper studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en wordt nu gecoacht door Marion van den Akker. Ze voelt zich thuis in zowel opera en oratoria als in liedrepertoire uit verschillende stijlperioden. Ze was finaliste en won prijzen in verschillende nationale en internationale competities, zoals de Nicola Martinucci Competition in Lucca, Italië (2019), het 50ste Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch (2014) en de Dutch Classical Talent Award (2017).
In opera’s zong ze onder meer de rol van Waltraute in Wagners Die Walküre (NTR Zaterdagmatinee 2019 o.l.v. Jaap van Zweden), Dritte Dame in Mozarts Die Zauberflöte en La Contessa di Ceprano in Verdi’s Rigoletto. Ook zong ze in Youngest Daughter in Trauernacht, een voorstelling van Katie Mitchell en Raphael Pichon met muziek van Bach (Aix-en-Provence Festival, Philharmonie de Paris, 2015). Esthers concertrepertoire omvat onder andere Das Lied von der Erde van Mahler, deMatthäus Passion, de Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, Mozarts Requiem, Verdi’s Requiem, en Petite Messe Solennelle en Stabat Mater van Rossini. Ze soleerde onder leiding van dirigenten als Jaap van Zweden, Peter Whelan, Carlo Rizzi, Vahan Mardirossian, Ed Spanjaard, Martin Wright, Gijs Leenaars, Johannes Leertouwer, Kenneth Montgomery en Ryan Bancroft.
De laatste jaren gaf Esther kamermuziekrecitals met pianist Maurice Lammerts van Bueren en accordeonist Vincent van Amsterdam. Met pianist Heleen Vegter maakte ze het programma ‘Droomt zij?’ met liederen van onder meer Henriëtte Bosmans en Anna Cramer.
Gevorg Aperánts, tenor
Opgegroeid in een muzikaal gezin zingt Gevorg Aperánts sinds zijn negende levensjaar. Hij begon zijn muzikale ontwikkeling in IVAK Delfzijl bij Nanny ter Wiel, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pierre Mak en daarna aan de Dutch National Opera Academy bij Raymond Modesti en Ira Siff. Ook volgde Gevorg masterclasses, onder andere bij Nelly Miricioiu (sopraan), David Parry (dirigent), Ruggero Raimondi (bas-bariton), Dennis O’Neill (tenor) en William Matteuzzi (tenor). Gevorg begon zijn internationale carrière bij de Staatsoper Hannover waar hij van 2013 tot 2017 deel uitmaakte van het solistenensemble. Tijdens zijn engagement in Hannover werkte hij mee aan producties als Tosca, Un Ballo In Maschera, La Traviata, Candide, Le Nozze Di Figaro en Rigoletto.
Ook werkte Gevorg met andere bekende Duitse operahuizen samen, zoals Staatstheater Cottbus en Deutsche Nationaltheater und Staatskapelle Weimar. Zijn repertoire varieert van oude muziek tot de hedendaagse klassieke muziek. Naast het klassieke repertoire voelt hij zich ook thuis in jazz en muziektheater. In 2018 kreeg Gevorg op de Clingenburg Festspiele de publiekspijs ‘beste mannelijke acteur’ voor zijn vertolking van de hoofdrol Tony in de legendarische musical West Side Story van Bernstein.
Marc Pantus, bas-bariton
Na zijn opleiding als beeldend kunstenaar studeerde Marc Pantus zang aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij respectievelijk Udo Reinemann en Meinard Kraak, en aan het Steans Institute for Young Artists in Chicago. Hij soleerde onder meer bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, Asko|Schönberg, de Nederlandse Bachvereniging, het Royal Philharmonic Orchestra en cross-over dansgezelschap ISH. Marc werkte mee aan verscheidene cd’s, waaronder een opname van de Mattheuspassie, de Nederlandse hertaling door Jan Rot van Bachs bekende werk.
Met zijn eigen operagezelschap I Piccoli Holandesi creëerde Marc als regisseur en zanger enkele komische operaproducties, waaronder twee aan Don Quichot en Sancho Panza gewijde collage-opera’s. Voor vocaal ensemble Frommermann maakte hij de in de pers geroemde ode aan Schubert FrommerFranz, en de jubileumvoorstelling 10 jaar Onvoorwaardelijk. Voor Wishful Singing (’female a capella’) maakte hij de voorstelling Victory! – van Bingen tot Boogie met werken van Hildegard von Bingen en nieuw geschreven composities geïnspireerd door Mondriaans schilderij Victory Boogie Woogie. Voor het Luthers Bach Ensemble maakte hij een indrukwekkende regie van de Matthäus Passion van Bach, die komend voorjaar voor de derde keer gespeeld wordt.
De Nederlandse Bachvereniging speelde Marcs regie van de Kaffeecantate van Bach. Daar regisseerde en zong hij in november 2021 in de voorstelling Hersenstreken, waaraan ook alzheimerspecialist Philip Scheltens meedoet.
Holland Symfonie Orkest
Het HSO is een flexibel orkest gespecialiseerd in het begeleiden van koren. Daarnaast speelt het orkest graag symfonische muziek. Naast de vele koorconcerten verzorgt het HSO jaarlijks het openluchtconcert ́Groevenbeek Klassiek ́. Onze freelance musici willen hun liefde voor muziek maken graag delen met een zo breed mogelijk publiek. We houden van traditioneel repertoire, maar spelen ook graag nieuwe composities. Doordat we onder veel verschillende dirigenten spelen, valt er steeds weer iets nieuws te ontdekken in de prachtige muziek die wij laten horen.
In het orkest spelen veel ervaren musici. We werken ook graag samen met nieuwe musici. We zijn er best trots op dat vele musici, die in de door het rijk gesubsidieerde orkesten een vaste baan hebben, eerst bij ons ervaring hebben kunnen opdoen. Wij vinden het belangrijk daardoor een bijdrage te kunnen leveren aan de brede muziekcultuur in Nederland. Veel van deze musici spelen nog graag af en toe bij ons. We hebben inmiddels in ruim 150 verschillende zalen/kerken concerten verzorgd.
Toonkunstkoor Amsterdam
Toonkunstkoor Amsterdam is een ambitieus concertkoor dat de grote koorwerken afwisselt met intieme programma’s waarin de veelzijdigheid van het koor tot uiting komt. Het repertoire reikt van Sweelinck tot aan vandaag. Naast de composities uit de 19de eeuw hebben de grote koorwerken uit de 20ste en 21ste eeuw de bijzondere aandacht.
Toen in 1829 de Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst werd opgericht, was Amsterdam een van de eerste afdelingen die een eigen koor oprichtte. In de loop der jaren is het Toonkunstkoor Amsterdam uitgegroeid tot een muzikaal instituut dat de koortraditie in de hoofdstad hooghoudt. Het koor, dat bestaat uit goed geschoolde amateurzangers, zong in zijn lange geschiedenis onder leiding van grote dirigenten als Otto Klemperer, Bruno Walter, Eduard van Beinum, Anton Kersjes, Hartmut Haenchen, Ken-ichiro Kobayashi, Jean Fournet, Yehudi Menuhin, Bernard Haitink, Jan Willem de Vriend en Marc Albrecht.
Elk jaar zingt TKA Bachs Matthäus Passion op Goede Vrijdag in het Amsterdamse Concertgebouw. In 1899 begon Willem Mengelberg ermee en zijn opvolgers zetten deze traditie voort. Sinds 2008 is ook de jaarlijkse uitvoering op Palmzondag in De Philharmonie in Haarlem traditie geworden.
Daarnaast brengt het koor tenminste één eigen productie per seizoen. Met deze verscheidenheid aan concerten bereikt TKA een breed publiek in Amsterdam en wijde omtrek.
Toonkunstkoor Amsterdam wordt regelmatig uitgenodigd door professionele orkesten. Het koor werkte de afgelopen jaren samen met o.a. het Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Balletorkest, het Orkest van het Oosten, het Nederlands Kamerorkest en het Concertgebouw Kamerorkest.
Tekst Reminiscent
Noortje Braat schreef de tekst van Reminiscent. Egon Kracht en zij werkten al eerder samen. Voor Stabat Mater Stabat Pater (2011) schreef Noortje beschouwende hedendaagse teksten naast de klassieke Latijnse tekst. Samen bedachten en schreven zij COMPASSION, feitelijk een bloemlezing van alle passiemuziek die Egon ooit aanraakte, door Noortje voorzien van een verbindende tekst in een aaneenschakeling van oude geschriften en nieuwe inzichten. COMPASSION ging in première in maart 2016. Na deze passies lag het voor de hand om Noortje Braat te vragen een opzet te maken voor een nieuw, gerelateerd stuk: een Weihnachtscantate anno nu.
Reminiscent
een kerstcantate
Alles begint bij de moeder
De moeder draagt het offer
Het offer van het leven
Het leven in materie, in de hel
Het leven een mysterie
Met haar blik op oneindig
en gekeerd in zichzelve
bewoog zij mee met de stroom.
Een exodus van duizend voeten in blinde vlucht.
En na negen dagen lopen in zand, over rotsen, door water, wist ze dat het komen zou.
De moeder droeg haar vrucht, het kind van haar vaderland – zij droeg het nieuwe leven mee naar onbekend gebied.
Met of zonder toekomst.
Ze wist het niet.
En toen ze stilhielden, bad ze tot de hemel –
de hemel die haar steeds op afstand volgde
op afstand maar zeer nabij, als een wijze grootmamma.
En allen die met haar waren, deelden in het gebed:
O, hoop die stil mijn hart omgeeft Geef mij de kracht te strijden
Laat mij, nu de aarde beeft
De wanhoop vermijden
Help mij, wat nog waarde heeft aan dit kind te wijden
Moge het, zolang het leeft verschoond zijn van dit lijden
En na enkele uren, waarin tijd niet bestond, waarin haar zenuwen brandden,
gaf zij leven aan een meisje.
Hoe kan het?
Hoe kan het zijn dat midden tussen angst en pijn
tussen onmacht tegen zoveel haat
die van mens op mens steeds overslaat
dat midden in het overleven
dit licht ons wordt gegeven?
En het meisje sloeg de ogen op en keek allen aan.
Zo
Zo werden wij geboren
Wisten van kwaad noch goed
Kenden geen ik
Kenden geen jij
Kenden alleen het Ene dat ons leven doet
Zo werden wij geboren
Zo worden wij geboren
Zijn met alles één
Er is geen jou
Er is geen mij
Alleen de grote ruimte om ons heen
Nu spiegelen haar ogen
Het hek, de muur en prikkeldraad
Dat wat niet vanzelf ontstaat
Nu spiegelen haar ogen
Dat wat niet zou mogen
Jouw ogen zacht
Jouw ogen vol leven
Twee boodschappers van licht
Vol vertrouwen op ons gericht
Konden wij je maar behoeden
En het meisje werd deel van de stroom
Haar bolle voetjes in de lucht
Was zij meteen al op de vlucht
Er moest voort worden gegaan, zoals alle dagen
Geen tijd om stil te staan
Toch voelden allen die daar liepen
dat er iets veranderd was
En met elke stap keerden zij dieper in zichzelven
Alles begint bij de moeder
De moeder geeft aarde aan de ziel
Omhult haar met liefde
Vangt haar in stof
Immer vrezend
Geeft zij meer dan zichzelf
De moeder baart het offer
Alle moeders baren offers
Baren offers tot de dag waarop wij onze muren zien
met de ogen van een kind.
Tekst Weihnachtsoratorium
Cantates 4, 5 en 6
Teil 4 Am Feste der Beschneidung Christi
36. Chorus
Fallt mit Danken, fallt mit Loben
vor des Höchsten Gnadenthron!
Gottes Sohn will der Erden Heiland und Erlöser werden, Gottes Sohn
dämpft der Feinde Wut und Toben.
Cantate 4 Op het feest van de besnijdenis van Christus
36. Koor
Kniel met dank, kniel met lof
voor de genadetroon van de Allerhoogste!
Gods zoon wil de Heiland en de Verlosser van de aarde worden,
Gods zoon beteugelt de woede en het geraas van de vijanden.
37. Recitativo (Evangelista)
Und da acht Tage um waren,
daß das Kind beschnitten würde,
da ward sein Name genennet Jesus,
welcher genennet war von dem Engel,
ehe denn er im Mutterleibe empfangen ward.
37. Recitatief (evangelist)
En toen er acht dagen waren verstreken
en het kind besneden zou worden,
kreeg hij als naam Jezus,
de naam die genoemd was door de engel
voordat hij was ontvangen in de schoot van zijn moeder.
38. Recitativo (Soprano, Basso) con Chorale
(Basso) Immanuel, o süßes Wort!
Mein Jesus heißt mein Hort, mein Jesus heißt mein Leben. Mein Jesus hat sich mir ergeben, mein Jesus soll mir immerfort vor meinen Augen schweben. Mein Jesus heißet meine Lust, mein Jesus labet Herz und Brust.
(Soprano) Jesu, du mein liebstes Leben, meiner Seelen Bräutigam, (Basso) Komm! Ich will dich mit Lust umfassen,
mein Herze soll dich nimmer lassen,
(Soprano) der du dich vor mich gegeben
an des bittern Kreuzes Stamm!
(Basso) ach! So nimm mich zu dir!
Auch in dem Sterben sollst du mir
das Allerliebste sein;
in Not, Gefahr und Ungemach
seh ich dir sehnlichst nach.
Was jagte mir zuletzt der Tod für Grauen ein? Mein Jesus! Wenn ich sterbe,
so weiß ich, daß ich nicht verderbe.
Dein Name steht in mir geschrieben,
der hat des Todes Furcht vertrieben.
38. Recitatief (sopraan, bas) met koraal
(bas) Immanuel, o dierbaar woord!
Mijn Jezus is mijn toeverlaat, mijn Jezus is mijn leven,
mijn Jezus heeft zich aan mij gegeven, mijn Jezus zal mij voortdurend voor ogen zweven. Mijn Jezus is mijn lust,
mijn Jezus laaft hart en ziel.
(sopraan) Jezus, gij mijn liefste leven,
bruidegom van mijn ziel,
(bas) Kom, ik wil u hartstochtelijk omhelzen,
mijn hart zal u nooit loslaten,
(sopraan) die zichzelf voor mij hebt gegeven, aan de stam van het bittere kruis!
(bas) ach, neem mij tot u!
Ook in het sterven zult u voor mij
zijn wat ik het meeste liefheb;
in nood, gevaar en tegenspoed
kijk ik verlangend naar u,
hoe zou de dood mij op het eind angst kunnen aanjagen? Mijn Jezus, als ik sterf,
dan weet ik dat ik niet verloren ga.
Uw naam staat in mij geschreven,
die heeft de angst voor de dood verdreven.
39. Aria (Soprano)
Flößt, mein Heiland, flößt dein Namen auch den allerkleinsten Samen jenes strengen Schreckens ein?
Nein, du sagst ja selber nein. Nein!
Sollt ich nun das Sterben scheuen? Nein, dein süßes Wort ist da! Oder sollt ich mich erfreuen?
Ja, du Heiland sprichst selbst ja. Ja!
39. Aria (sopraan)
Uw naam, mijn Heiland, boezemt die ook maar
een greintje angst in?
Nee, u zegt immers zelf nee. Nee!
Moet ik het sterven nu vrezen? Nee, uw dierbare woord is daar! Of moet ik verheugd zijn?
Ja, mijn Heiland, u zegt zelf ja. Ja!
40. Recitativo con Chorale (Soprano, Basso)
(Basso) Wohlan, dein Name soll allein
in meinem Herzen sein!
(Soprano) Jesu, meine Freud und Wonne,
meine Hoffnung, Schatz und Teil,
(Basso) So will ich dich entzücket nennen,
wenn Brust und Herz zu dir vor Liebe brennen.
(Soprano) mein Erlösung, Schmuck und Heil,
Hirt und König, Licht und Sonne,
(Basso) Doch, Liebster, sage mir:
Wie rühm ich dich, wie dank ich dir?
(Soprano) ach! wie soll ich würdiglich,
mein Herr Jesu, preisen dich?
40. Recitatief met koraal (sopraan, bas)
(bas) Komaan, alleen uw naam
moet in mijn hart zijn!
(sopraan) Jezus, mijn vreugde en mijn zaligheid, mijn hoop, mijn schat en mijn deel,
(bas) Zo wil ik u noemen in mijn verrukking
wanneer hart en ziel branden van liefde voor u.
(sopraan) mijn verlossing, sieraad en heil,
herder en koning, licht en zon,
(bas) Maar, liefste Jezus, zeg mij:
Hoe moet ik u roemen, hoe moet ik u danken?
(sopraan) ach, hoe moet ik u waardig prijzen, mijn Heer Jezus?
41. Aria (Tenor)
Ich will nur dir zu Ehren leben,
mein Heiland, gib mir Kraft und Mut, daß es mein Herz recht eifrig tut! Stärke mich,
deine Gnade würdiglich
und mit Danken zu erheben!
41. Aria (tenor)
Ik wil alleen tot uw eer leven,
mijn Heiland, geef mij kracht en moed opdat mijn hart dat heel ijverig doet! Geef mij de kracht om uw genade waardig
en dankbaar te prijzen!
42. Chorale
Jesus richte mein Beginnen, Jesus bleibe stets bei mir, Jesus zäume mir die Sinnen, Jesus sei nur mein Begier, Jesus sei mir in Gedanken, Jesu, lasse mich nicht wanken!
42. Koraal
Jezus, leid alles wat ik begin, Jezus, blijf steeds bij mij, Jezus, beteugel mijn neigingen, Jezus, wees mijn enige verlangen, Jezus, wees in mijn gedachten, Jezus, laat mij niet wankelen!
Teil 5 Am Sonntag nach Neujahr
43. Coro
Ehre sei dir, Gott, gesungen,
dir sei Lob und Dank bereit’.
Dich erhebet alle Welt,
weil dir unser Wohl gefällt,
weil anheut unser aller Wunsch gelungen,
weil uns dein Segen so herrlich erfreut.
Cantate 5 Op zondag na Nieuwjaar
43. Koor
Eer zij u, God, toegezongen,
lof en dank zij u bereid.
Iedereen looft u, omdat ons heil u ter harte gaat,
omdat heden de wens van ons allen is uitgekomen,
omdat wij ons zo verheugen in uw zegen.
44. Recitativo (Evangelista)
Da Jesus geboren war zu Bethlehem im jüdischen Lande zur Zeit des Königes Herodis, siehe, da kamen die Weisen vom Morgenlande gen Jerusalem und sprachen:
44. Recitatief (evangelist)
Toen Jezus geboren was in Bethlehem in Judea in de tijd van koning Herodes, zie, toen kwamen de wijzen uit het Oosten naar Jeruzalem en zij spraken:
45. Coro e Alto
(Coro) Wo ist der neugeborne König der Jüden?
(Alto) Sucht ihn in meiner Brust,
hier wohnt er, mir und ihm zur Lust!
(Coro) Wir haben seinen Stern gesehen im Morgenlande und sind kommen, ihn anzubeten.
(Alt)o Wohl euch, die ihr dies Licht gesehen,
es ist zu eurem Heil geschehen!
Mein Heiland, du, du bist das Licht,
das auch den Heiden scheinen sollen,
und sie, sie kennen dich noch nicht,
als sie dich schon verehren wollen.
Wie hell, wie klar muß nicht dein Schein, geliebter Jesu, sein!
45. Koor en alt
(koor) Waar is de pasgeboren koning der Joden?
(alt) Zoek hem in mijn hart, hier woont hij, tot vreugde van mij en van hem!
(koor) Wij hebben zijn ster gezien in het Oosten en zijn gekomen om hem te aanbidden.
(alt) Jullie die dat licht hebben gezien,
het is tot jullie heil verschenen!
Mijn Heiland, u, u bent het licht
dat ook voor de heidenen zal schijnen,
en zij, zij kennen u nog niet
terwijl ze u al willen vereren.
Hoe licht, hoe helder, geliefde Jezus, moet uw schijnsel dan wel niet zijn!
46. Choral
Dein Glanz all’ Finsternis verzehrt, die trübe Nacht in Licht verkehrt. Leit uns auf deinen Wegen,
daß dein Gesicht
und herrlichs Licht
wir ewig schauen mögen
46. Koraal
Uw glans doet alle duisternis verdwijnen,
en verandert de sombere nacht in dag. Begeleidt ons op uw wegen, dat we uw aangezicht
en heerlijk licht
tot in eeuwigheid kunnen zien
47. Aria (Basso)
Erleucht auch meine finstre Sinnen,
erleuchte mein Herze durch der Strahlen klaren Schein!
Dein Wort soll mir die hellste Kerze in allen meinen Werken sein. Dies lässet die Seele nichts Böses beginnen
47. Aria (bas)
Verlicht ook mijn duistere gemoed,
verlicht mijn hart met een stralend helder schijnsel!
Uw woord moet voor mij het helderste licht bij al mijn werken zijn, opdat de ziel niets kwaads beginnen zal
48. Recitativo (Evangelista)
Da das der König Herodes hörte, erschrak er und mit ihm das ganze Jerusale
49. Recitativo (Alto)
Warum wollt ihr erschrecken?
Kann meines Jesu Gegenwart
euch solche Furcht erwecken?
O, solltet ihr euch nicht vielmehr
darüber freuen, weil er dadurch verspricht, der Menschen Wohlfahrt zu erneuern.
48. Recitatief (evangelist)
Toen koning Herodes hiervan hoorde, schrok hij en geheel Jeruzalem met hem
49. Recitatief (alt)
Waarom zoudt u zo schrikken?
Kan de tegenwoordigheid van mijn Jezus
zulk een vrees bij u verwekken?
O, zoudt u zich er niet veel meer over verheugen,
dat Hij belooft het menselijk welzijn te vernieuwen.
50. Recitativo (Evangelista)
Und ließ versammeln alle Hohenpriester und Schriftgelehrten unter dem Volk und erforschete von ihnen, wo Christus sollte geboren werden. Und sie sagten ihm:
Zu Bethlehem im jüdischen Lande; denn also stehet geschrieben durch den Propheten: Und du Bethlehem im jüdischen Lande bist mitnichten die kleinest unter den Fürsten Juda; denn aus dir soll mir kommen der Herzog, der über mein Volk Israel ein Herr sei.
50. Recitatief (evangelist)
En hij liet de hogepriesters en schriftgeleerden van het volk vergaderen en trachtte van hen te vernemen, waar Christus geboren zou worden. En zij zeiden tot hem:
Te Bethlehem in het Joodse land, want aldus staat geschreven door de profeet: En gij, Bethlehem, in het Joodse land, zijt geenszins de minste onder de leiders van Juda, want uit u zal een leidsman voortkomen, die over mijn volk Israël een heer zal zijn.
51. Aria Terzetto (Soprano, Alto, Tenor)
(Soprano) Ach, wenn wird die Zeit erscheinen?
(Tenor) Ach, wenn kömmt der Trost der Seinen?
(Alto) Schweigt, er ist schon wirklich hier.
(Soprano e Tenore)
Jesu, ach, so komm zu mir!
51. Aria terzet (sopraan, alt, tenor)
(sopraan) Ach, wanneer zal de tijd verschijnen?
(tenor) Ach, wanneer komt de troost der zijnen?
(alt) Zwijgt, Hij is reeds werkelijk hier.
(sopraan en tenor)
Jezus, ach, kom tot mij.
52. Recitativo (Alto)
Mein Liebster herrschet schon.
Ein Herz, das seine Herrschaft liebet,
und sich ihm ganz zu eigen gibet,
ist meines Jesu Thron.
52. Recitatief (alt)
Mijn geliefde heerst reeds,
een hart, dat Zijn heerschappij bemint
en zich geheel aan Hem overgeeft,
dat is voor mijn Jezus een troon.
53. Choral
Zwar ist solche Herzensstube wohl kein schöner Fürstensaal, sondern eine finstre Grube; doch, sobald dein Gnadenstrahl in denselben nur wird blinken, wird er voller Sonnen dünken.
53. Koraal
Deze kleine kamer die mijn hart is, is wel geen zaal geschikt voor vorsten, maar meer een somber hol; maar zo gauw de stralen van uw genade een sprankje licht naar binnen werpen, lijkt het wel gevuld met zonneschijn.
Teil 6 Am Epiphaniafest
54. Chorus
Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben, so gib, daß wir im festen Glauben
nach deiner Macht und Hülfe sehn!
Wir wollen dir allein vertrauen,
so können wir den scharfen Klauen des Feindes unversehrt entgeh’n.
Cantate 6 Voor Driekoningen
54. Koor
Heer, wanneer onze trotse vijanden razen, help ons dan ons geloof te bewaren
en naar uw macht en hulp op te zien.
U alleen zullen wij vertrouwen;
zo kunnen wij ongedeerd ontsnappen aan de scherpe klauwen van de vijand.
55. Recitativo (Evangelista, Basso (Herodes))
(Evangelista) Da berief Herodes die Weisen heimlich und erlernet mit Fleiß von ihnen, wenn der Stern erschienen wäre? Und weiset sie gen Bethlehem und sprach:
(Herodes) Ziehet hin und forschet fleißig nach dem Kindlein, und wenn ihr’s findet, sagt mir’s wieder, daß ich auch komme und es anbete.‘
55. Recitatief (evangelist, bas (Herodes))
(evangelist) Vervolgens riep Herodes de wijzen in stilte bij zich en deed nauwkeurig navraag naar de tijd dat de ster geschenen had, en sprak:
(Herodes) ‘Gaat daarheen en zoek goed naar het kind. Stuur mij bericht zodra u het gevonden hebt, zodat ook ik erheen kan gaan om het eer te bewijzen.’
56. Recitativo (Soprano)
Du Falscher, suche nur den Herrn zu fällen, nimm alle falsche List, dem Heiland nachzustellen; der, dessen Kraft kein Mensch ermißt, bleibt doch in sichrer Hand.
Dein Herz, dein falsches Herz ist schon, nebst aller seiner List, des Höchsten Sohn, den du zu stürzen suchst, sehr wohl bekannt.
56. Recitatief (sopraan)
Jij leugenaar, hoewel je alleen maar uit bent op de vernietiging van de Heer, al werp je al je sluwheid in de strijd om de Heiland te belagen, toch zal hij, wiens kracht niemand meten kan, in veiligheid verkeren.
Jouw hart, jouw valse hart en al zijn listen zijn allang bekend bij Gods zoon, die jij probeert te vernietigen.
57. Aria (Soprano)
Nur ein Wink von seinen Händen stürzt ohnmächtger Menschen Macht. Hier wird alle Kraft verlacht!
Spricht der Höchste nur ein Wort, seiner Feinde Stolz zu enden, o, so müssen sich sofort Sterblicher Gedanken wenden.
57. Aria (sopraan)
Slechts een wenk van zijn handen breekt de macht van machteloze mensen. Hier wordt alle kracht uitgelachen!
De Allerhoogste hoeft maar één woord te spreken om een eind te maken aan de trots van zijn vijanden, en o, onmiddellijk zullen de gedachten van stervelingen veranderen.
58. Recitativo (Evangelista)
Als sie nun den König gehöret hatten, zogen sie hin. Und siehe, der Stern, den sie im Morgenlande gesehen hatten, ging für ihnen hin, bis daß er kam und stund oben über, da das Kindlein war.
Da sie den Stern sahen, wurden sie hoch erfreuet und gingen in das Haus und funden das Kindlein mit Maria, seiner Mutter, und fielen nieder und beteten es an und täten ihre Schätze auf und schenkten ihm Gold, Weihrauch und Myrrhen.
58. Recitatief (evangelist)
Toen zij nu de koning gehoord hadden, gingen zij op weg; en zie, de ster, die zij in het Oosten gezien hadden, ging hun voor, totdat zij kwam en stond boven de plaats, waar het kind was.
Toen zij de ster zagen, verheugden zij zich en zij gingen het huis binnen en vonden het kind met Maria, zijn moeder, en vielen neer en aanbaden het en maakten hun schatten open en gaven hem geschenken: goud, wierook en mirre.
59. Choral
Ich steh an deiner Krippen hier,
o Jesulein, mein Leben.
Ich komme, bring und schenke dir, was du mir hast gegeben.
Nimm hin! Es ist mein Geist und Sinn, Herz, Seel und Mut, nimm alles hin, und laß dir’s wohlgefallen!
59. Koraal
Ik sta hier bij uw kribbe,
o kind Jezus, mijn leven.
Ik kom, breng en geef u,
wat gij mij hebt gegeven.
Ontvang het, het is mijn geest en gevoel, hart, ziel en moed, neem het allemaal, en laat het u aangenaam zijn!
60. Recitativo (Evangelista)
Und Gott befahl ihnen im Traum, daß sie sich nicht sollten wieder zu Herodes lenken, und zogen durch einen andern Weg
wieder in ihr Land.
60. Recitatief (evangelist)
En God droeg hun in hun droom op niet naar Herodes terug te gaan,
en zij reisden via een andere route weer naar hun land terug.
61. Recitativo (Tenor)
So geht! Genug, mein Schatz geht nicht von hier,
er bleibet da bei mir,
ich will ihn auch nicht von mir lassen.
Sein Arm wird mich aus Lieb
mit sanftmutsvollem Trieb
und größter Zärtlichkeit umfassen. Er soll mein Bräutigam verbleiben,
ich will ihm Brust und Herz verschreiben.
Ich weiß gewiß, er liebet mich,
mein Herz liebt ihn auch inniglich
und wird ihn ewig ehren.
Was könnte mich nun für ein Feind
bei solchem Glück versehren!
Du, Jesu, bist und bleibst mein Freund, und werd ich ängstlich zu dir flehn: Herr, hilf! So laß mich Hülfe sehn!
61. Recitatief (tenor)
Zo ga nu! Genoeg, mijn schat blijft hier,
hij blijft bij mij,
ik wil hem ook niet laten gaan van mij.
Zijn arm zal me uit liefde
met grote genegenheid
en de grootste tederheid omvatten. Hij zal mijn bruidegom blijven,
ik beloof hem mijn borst en hart.
Ik weet zeker dat hij van me houdt,
mijn hart houdt ook innig van hem
en zal hem voor eeuwig eren.
Wat zou me nu voor een vijand verwonden
met zo’n geluk?
U, Jezus, bent en blijft mijn vriend, en wanneer ik angstig tot u bid: Heer, help! Laat me uw hulp zien.
62. Aria (Tenor)
Nun mögt ihr stolzen Feinde schrecken; was könnt ihr mir für Furcht erwecken? Mein Schatz, mein Hort ist hier bei mir. Ihr mögt euch noch so grimmig stellen, droht nur, mich ganz und gar zu fällen, doch seht! Mein Heiland wohnet hier.
62. Aria (tenor)
Nu kunt gij, trotse vijanden, schrikken. Wat voor vrees kunt ge bij mij oproepen? Mijn schat, mijn toeverlaat is hier bij mij. Gij moogt u nog zo grimmig opstellen en dreigen mij geheel ten val te brengen, ziet hier, mijn Heiland woont in mij.
63. Recitativo (Soprano, Alto, Tenor, Basso)
Was will der Höllen Schrecken nun, was will uns Welt und Sünde tun, da wir in Jesu Händen ruhn?
63. Recitatief (sopraan, alt, tenor, bas)
Wat kan de verschrikking van de hel nu uitrichten, wat kunnen wereld en zonde ons aandoen nu wij in Jezus’ handen rusten?
64. Choral
Nun seid ihr wohl gerochen an eurer Feinde Schar,
Denn Christus hat zerbrochen, was euch zuwider war.
Tod, Teufel, Sünd und Hölle sind ganz und gar geschwächt;
Bei Gott hat seine Stelle das menschliche Geschlecht.
64. Koraal
Nu hebt ge wel gewroken de horde vijanden;
Want Christus heeft gebroken de weerstand van het kwaad.
Dood, duivel, zonde en hel zijn totaal verzwakt.
Bij God is Zijn plek van het menselijke geslacht.
Steun Toonkunstkoor Amsterdam als Vriend
Iedereen die Toonkunstkoor Amsterdam een warm hart toedraagt, is van harte welkom bij onze Vriendenstichting. De bijdragen van onze Vrienden maken het onder meer mogelijk dat wij onze concerten en compositieopdrachten kunnen blijven realiseren.
Toonkunstkoor Amsterdam heeft bijzondere eigen producties – met name koorwerken uit de 19e, 20e én 21e eeuw – en werkt samen met vooraanstaande ensembles en solisten. Daarnaast geeft Toonkunstkoor Amsterdam regelmatig compositieopdrachten om zo bij te dragen aan de 21e-eeuwse koormuziek. Die compositieopdrachten kosten geld. Te veel om uit onze eigen middelen te bekostigen.
Help ons onze doelstellingen te verwezenlijken en word Vriend van Toonkunstkoor Amsterdam. Met een jaarlijkse bijdrage van € 25 (of meer) ben je lid van onze Vriendenstichting.
Als Vriend heb je het recht van voorbespreking: je hebt dan gegarandeerd minimaal twee goede plaatsen voor onze eigen concerten. Dat geldt uiteraard voor de traditionele uitvoering van de Matthäus Passion op Goede Vrijdag in het Concertgebouw, maar ook voor de overige eigen producties.
Vriend worden?
Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen aan vrienden@toonkunstkoor.nl met je naam, postadres en e-mailadres.
Meezingen met Toonkunstkoor Amsterdam?
Wil je beroemd koorrepertoire zingen, met goede orkesten en in de grote concertzalen van Nederland? Vind je het een uitdaging om hedendaagse muziek te zingen? Kom dan kennismaken op een repetitie. We repeteren elke maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur in de Vrijburgkerk, Diepenbrockstraat 46 in Amsterdam. Gemiddeld één keer per kwartaal hebben we een repetitiedag op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Voorafgaand aan een concert zijn er extra repetities met de orkestdirigent en met het hele orkest.
Als de kennismaking bevalt, kun je een afspraak maken voor een auditie bij de dirigent. Daarbij is altijd ook een bestuurslid aanwezig. De dirigent gaat je stembereik na, de zuiverheid van zingen en je kennis van het muziekschrift. Ook zing je een muziekstuk dat je zelf kiest.
Voor informatie over audities en het maken van een afspraak kun je contact opnemen met het Toonkunstkoor Amsterdam: info@toonkunstkoor.nl.
