‘A Child of Our Time, een moderne Matthäus’, dat is de titel van de nieuwe zesdelige podcastserie van Toonkunstkoor Amsterdam. Het is een uitgebreide toelichting op het programma dat we op vrijdag 25 oktober zingen in de Dominicuskerk in Amsterdam: A Child of Our Time van Michael Tippett en Dona nobis pacem van Ralph Vaughan Williams. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.
A Child of Our Time werd geschreven door de Engelse componist Michael Tippett aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef zowel de muziek als de tekst. Geschokt door de gebeurtenissen die leidden tot de Kristallnacht, componeerde hij een universeel werk waarvan de urgentie vandaag nog steeds voelbaar is. Wat maakt A Child of Our Time zo uniek en waarom wordt er gesproken over een moderne Matthäus? We gaan op zoek naar de dramatische en muzikale lagen van het stuk en plaatsen het naast het Dona Nobis Pacem van Tippetts tijdgenoot Ralph Vaughan Williams. Vaughan Willliams schreef deze cantate enkele jaren vóór A Child of Our Time in een tijd van angst door de hernieuwde dreiging van oorlog en geweld.
Boudewijn Jansen, dirigent en artistiek leider van Toonkunstkoor Amsterdam, leidt ons in zes afleveringen door de muziek. Dat doet hij samen met enkele gasten die vanuit hun vakgebied helpen de verschillende betekenislagen te ontrafelen. Ze gaan in op muzikale tradities en de bijzondere teksten. Ook komen Spirituals aan de orde, evenals de psychologie van Carl Gustav Jung en de Engel des doods. Het is een verhaal over componisten in hún tijd, maar vooral een verhaal over prachtige muziek en hoop voor ónze tijd.