Arjen Berends

 

Arjen Berends studeerde schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en een aantal jaar klassiek piano bij Henk Ekkel en Martyn van den Hoek.

foto Puur Portret

Sinds 2002 werkt Arjen als docent muziektheorie en arrangeren aan het Utrechts conservatorium bij de afdeling Opleiding Docent Muziek en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij de klassieke afdeling. In Den Haag doceert hij sinds 2015 ook Hoofdvak muziektheorie. In juni 2022 rondde hij zijn Master muziektheorie af met een onderzoek naar de analyse van twee delen uit La Transfiguration de Notre Seigneur Jésus-Christ van de Franse componist Olivier Messiaen. Bij het concert van Toonkunstkoor Amsterdam in het Concertgebouw op Koningsdag 2022 klonk een door Arjen gecomponeerde harmonisatie van het Wilhelmus in Messiaen-stijl.

Als pianist/repetitor is Arjen voor langere tijd werkzaam geweest bij diverse oratorium- en toonkunstkoren, zoals de Utrechtse Oratoriumvereniging onder leiding van Roel Vogel en Toonkunstkoor Caecilia onder leiding van Béni Csillag en later Iassen Raykov. Als vervangend pianist/repetitor werkte hij onder meer samen met Louis Buskens en Joops Schets. Van 2011 tot 2016 was hij als pianist betrokken bij de Kurt Thomas Cursus voor dirigenten in Utrecht. Sinds 2019 is Arjen met veel plezier de vaste pianist en repetitor van Toonkunstkoor Amsterdam.