Over ons

Toonkunstkoor Amsterdam is een ambitieus en veelzijdig concertkoor van ruim 80 gevorderde amateurzangers. We wisselen de grote koorwerken af met intieme programma’s, en eeuwenoude composities met eigentijdse werken.

Toonkunstkoor Amsterdam werd opgericht in 1829. Elk jaar zingen we de Matthäus Passion op Goede Vrijdag in het Amsterdamse Concertgebouw, een traditie die door Willem Mengelberg is ingezet in 1899. Sinds 2008 is het ook traditie om de Matthäus Passion op Palmzondag te zingen in PHIL in Haarlem. Daarnaast brengen we tenminste één eigen productie.

Dirigent: Boudewijn Jansen

Pianist: Arjen Berends

Dirigenten

Sinds 2003 is Boudewijn Jansen dirigent en artistiek leider van Toonkunstkoor Amsterdam. Eerdere dirigenten waren onder meer Johannes van Bree, Johannes Verhulst, Julius Röntgen, Willem Mengelberg, Jan Eelkema en Winfried Maczewski.

Gastdirigenten

Het koor zong in zijn lange geschiedenis onder grote dirigenten als Otto Klemperer, Bruno Walter,  Eduard van Beinum, Eugen Jochum, Anton Kersjes, Jean Fournet, Yehudi Menuhin, Bernard Haitink, Jan Willem de Vriend en Marc Albrecht.

Componisten

Verschillende componisten voerden hun eigen werken met ons uit, o.a. Gustav Mahler, Johannes Brahms, Edvard Grieg en Alphons Diepenbrock.

Bijzondere projecten

Toonkunstkoor Amsterdam krijgt regelmatig uitnodigingen van professionele orkesten om mee te werken aan concerten of om tijdens bijzondere evenementen te zingen.

  • Requiem van Mozart in ‘Hollandse Meesters’ van het Nationale Ballet met het Orkest van het Oosten, september 2016
  • Visioni ed Estasi van Wim Henderickx (première in Nederland) samen met het Nederlands Kamerkoor en Toonkunstkoor Rotterdam, Tenso-koordagen, november 2016
  • Daphnis et Chloé van Ravel, Symphonic Cinema, met het Nederlands Philharmonisch Orkest in Het Concertgebouw in Amsterdam, mei 2018
  • Mozart-fragmenten in theatervoorstelling ‘Amadeus’, Nationale Theater, juni 2019
  • Mozart-fragmenten in ‘Amadeus Live’, live muziek bij de film Amadeus, met het Residentie Orkest, oktober 2019
  • Jaarlijkse openluchtconcerten in Almere (Havenfestival begin september), Bloemendaal, Rotterdam, met het Nederlands Kamerorkest, augustus/september

Ook organiseert Toonkunstkoor zelf bijzondere projecten, zoals de Latin Night in 2014 in Paradiso met onder meer de Misa Criolla van Ramírez en het benefietconcert van Verdi’s Requiem voor Musicians without Borders in 2015 in Carré.

Bekijk het concertoverzicht vanaf 2003.

 

Comité van aanbeveling

Tijl Beckand, tv-presentator van onder meer ‘De tiende van Tijl’
Anna Enquist, dichteres en schrijfster
Hartmut Haenchen, intendant Dresdner Musikfestspiele
Truze Lodder, voormalig zakelijk directeur De Nederlandse Opera
Simon Reinink, algemeen directeur Het Concertgebouw NV Amsterdam
Frits Spangenberg, oprichter Motivaction International
Paul Spies, ex-directeur Amsterdam Museum, directeur Stiftung Stadtmuseum Berlin
Charlotte Margiono, sopraan
Eva-Maria Westbroek, sopraan
Frank van Aken, tenor
Tania Kross, mezzosopraan